Що таке МДФ і чи варто купувати меблі з МДФ?

Якщо ви колись робили ремонт, вам напевно знайомий такий термін, як МДФ. Цей матеріал вважається недорогим аналогом деревини і з нього виготовляють міжкімнатні двері і меблі. Візуально вироби з МДФ не відрізняються від дерев'яних, але менше важать і більш практичні в експлуатації, тому популярні і затребувані на ринку.

Що таке МДФ?
МДФ - це абревіатура від англійської назви матеріалу, який в повному варіанті звучить наступним чином: Medium Density Fibreboard. У перекладі на російську - деревоволокнистих плит середньої щільності. Коротке і ємне назва закріпилася за матеріалом, і виробники меблів швидко оцінили всі переваги МДФ.

Плити виготовлені з деревної стружки, яка просочується спеціальними розчинами і пресується під великим тиском і високою температурою. Такий спосіб виробництва гарантує екологічність матеріалу, так як для з'єднання фрагментів використовуються температурні фактори, а не клей.

Основні переваги МДФ:

Механічна міцність. Комоди з МДФ прослужать багато років - плита витримує вагове навантаження за рахунок нерівномірної структури.
Стійкість до агресії. Матеріал добре переносить підвищену вологість, не боїться контакту з водою і миючими засобами, а також не реагує на перепади температур.
Низька вартість. Для виробництва використовуються відходи деревної промисловості, тому ціни готового матеріалу нижче вартості дерева.
Стійкість до біологічного руйнування. Деревна плита не сприйнятлива до біологічного руйнування, тому не боїться мікробів і бактерій.
Міцний і практичний МДФ широко використовується при виготовленні меблів, так як добре піддається обробці. Плити застосовуються для великих і широких полиць - МДФ витримує навантаження і не прогинається, поверхня обробляється фарбами або плівками для отримання певного естетичного ефекту, і за такими меблями не потрібен спеціальний догляд.

Способи облагородження матеріалу
МДФ в необробленому вигляді має малопривабливий вигляд, тому в меблевих виробах використовуються підготовлені плити. Так, комп'ютерний стіл з МДФ виглядає набагато привабливіше, якщо плита пройшла спеціальну обробку.

Найпоширеніший спосіб підготовки плити для виготовлення меблів - це ламінація. На поверхню плити приклеюється щільна плівка, яка закріплюється під впливом високої температури, тому матеріал стає несприйнятливим до механічних впливів. Офісні меблі виробляється якраз з такого матеріалу, завдяки чому столи і шафи можуть прослужити багато років.

Інша технологія - це фарбування плити емаллю. Фарбування здійснюється вручну, тому вартість готової плити вище. Однак такі фасади набувають глянцевий ефект не тільки на поверхні, але і з торців.

В залежності від способу обробки встановлюється вартість готової плити МДФ, що дає можливість використовувати практичний матеріал для виготовлення меблів в широкому ціновому діапазоні.