Як вибрати шкільні меблі для НУШ

Реформа НУШ внесла кардинальні зміни в освітній процес, осучаснивши не тільки підхід до навчання, а й до середовища, в якому воно відбувається. Тому шкільні меблі мають бути максимально комфортними, безпечними, сприяти навчанню, надихати на покращення знань. Прагнучи обставити клас з урахуванням усіх сучасних тенденцій, багато хто в результаті не може визначитися з тим, чи правильним був їхній вибір. У цій статті ми зібрали найважливішу і найкориснішу інформацію, яка допоможе вибрати шкільні меблі для НУШ.

Якими мають бути шкільні меблі?

Безпека, надійність та ергономічність – три кити, на яких спираються шкільні меблі НУШ, а тому їхніми основними рисами повинні бути:

●    Використання якісних екологічно чистих матеріалів, таких як висококласний ламінований ДСП із натуральної стружкової деревини.
●    Виробництво металевих каркасів із чистої сировини з подальшим ретельним покриттям полімерною фарбою.
●    Для безпеки шкільні меблі не повинні містити гострих крайок та кутів. З цією метою обирають предмети із заокругленими кутами та облямівкою, вкритою спеціальною плівкою.
●    Усі елементи кріплення та фурнітура не повинні випирати чи мати різких кінців, добре, якщо використовуються спеціальні заклепки.
●    Підвищена стійкість виробів, у деяких навіть може бути передбачено вирівнювання по підлозі.
●    Конструкція предметів має бути максимально продуманою під особливості дитячого організму та хребта, відповідати ростовим і анатомічним параметрам й разом із цим органічно вписуватися в інтер'єр класу.
Якого кольору вибрати шкільні меблі?
Це при оформленні квартири або офісу фахівці рекомендують відштовхуватися від стилістики, дизайну і власних колірних уподобань, а ось із меблями для школи НУШ – зовсім інша історія. Правильний вибір кольору сприяє легкому сприйняттю інформації, позитивному настрою, мисленню. Тому тут варто спиратися на рекомендації психологів:
●    Вибирайте меблі світлих природних тонів, наприклад, кольору бука або берези. Це викликає емоційну гармонію і дає додатково 20% освітлення у світловий день порівняно з предметами, пофарбованими в темний колір.
●    Від надто темних меблів варто відмовитися, вони впливають на психіку гнітюче.
●    Утім, предмети, пофарбовані в чисто-білий колір також не можна використовувати через різку яскравість та негативний вплив на зір.
●    Якщо поверхні, як ми вже визначили, вибирають зі збереженням кольору натурального дерева, то опори та металеві каркаси можуть бути пофарбовані у світлі чи нейтральні тони. Це може бути сірий, світло-зелений або блакитний, коричневий, під алюміній або навіть у чорний.
●    Також зверніть увагу на саму поверхню. Блискуча чи глянцева відвертатиме увагу, сліпитиме, знижуватиме зорові функції та стомлюватиме. Краще зупиніть свій вибір на матових гладких поверхнях, які легко буде очищати.

Парта та стілець – підбираємо ідеальну пару

На хребет, та й на організм в цілому чинить великий вплив тривале сидіння. Неправильне співвідношення столів зі стільцями призводить до порушення постави, викривлення хребта, погіршення кровообігу, порушення зору і навіть деформації або неправильного розташування органів. Вибираючи меблі потрібно враховувати ростову групу школярів і пропорції висоти передньої частини сидіння стільця та задньої частини поверхні парти що до підлоги. Так, якщо зріст 113-127 см, сидіння має бути на рівні 30 см, стільниця 52 см. Розглянемо показники для інших груп зросту:

●    128-142 см - 34/58 см;
●    143- 157 см - 38/64 см;
●    158-172 см - 42/70 см;
●    понад 173 см - 46/76 см.

Щоб уникнути постійної зміни меблів у міру дорослішання школярів, кращим варіантом можуть стати парти зі стільцями, котрі є можливість регулювати по висоті.
Трохи про парту

Якщо раніше класи оснащували лише двомісними партами, зараз залежно від площі приміщення і навчальної концепції можна використовувати різні моделі меблів. Особливою популярністю стали користуватися одинарні парти, окремо для кожного або модульні столи, наприклад, як E-301 для групових занять. Під час вибору парти потрібно звертати увагу не лише на її висоту, а й на площу стільниці. Вона має бути достатньою, аби розмістити навчальні матеріали та покласти руки. При цьому лікті в жодному разі не повинні звисати, у середньому на кожного учня має припадати не менше 50х60 см робочого простору.

Трохи про стілець

Тут також, як і в парті, важлива не тільки правильна висота, а й глибина. Вона має дорівнювати від 2/3 до ¾ від довжини стегна. Саме сидіння повинне мати невелике заглиблення для сідниць, а передній край бути заокругленим, щоб не чіплятися і не спричиняти проблем з ногами. Також важлива в учнівському стільці наявність спинки. Вона може бути поперечною або вертикальною, але в обов'язковому порядку мати вигнутість для спини. А ось підлокітники для таких шкільних меблів непотрібні, вони лише заважатимуть формуванню правильної постави, адже спираючись дитина буде створювати неправильну опору і положення хребта.

Висновок

Неважливо, оформляється клас для НУШ чи звичайного навчання, від правильно підібраних шкільних меблів залежить сприйняття інформації, зосередженість, посидючість, увага, мислення та здоров'я школярів. Тому важливо уважно ставитися до вибору. Шкільні меблі, виконані з нешкідливих матеріалів відповідно до всіх стандартів і необхідних габаритів, рекомендацій психологів – те, що необхідно майбутньому поколінню. Саме такі шкільні меблі й виготовляє вітчизняний виробник світового рівня Новий Стиль, з думкою про краще майбутнє та любов'ю до дітей. А якщо у вас виникнуть додаткові запитання, команда експертів допоможе із вибором і комплектацією класів.