Робоче місце школяра основні правила та помилки

Хочете, щоб ваша дитина вчилася на відмінно, все встигала, не піддавалася стресу і не отримувала шкоду здоров'ю? Тоді організація робочого місця школяра – перше, з чого варто почати. У середньому на домашні уроки у школяра може займати 4-5 годин на день і це якщо не враховувати дистанційне навчання.
Від того, наскільки облаштовано простір, де навчатиметься дитина, залежить не тільки те, чи проявлятиме вона інтерес до навчання, а й здоров'я. Порушення постави, викривлення хребта, зниження зору, головний біль, зміна положення органів, погіршення настрою, стомлюваність, схильність до стресів – усе це може стати результатом непідготовленого робочого місця. Тому в цій статті ми розглянемо основні правила та помилки, щоб створити для школяра найкращі умови.

Помилка: організація робочого простору у вільному місці квартири

Як правильно

У дитини має бути чітко окреслене місце для занять. Воно має розташовуватися умовно віддалено від ігрової зони, затишне і не відвертати уваги. Найкраще, якщо його розмістити збоку від вікна, так щоб була достатня кількість природного освітлення. Якщо дитина правша, вікно має бути по ліву руку, а якщо шульга – навпаки.
Помилка: Робоче місце складається лише зі столу зі стільцем (кріслом)

Як краще

Вкрай важливо, аби у школяра була не тільки парта чи простий стіл зі стільцем, а повний набір меблів. Потрібно, щоб поруч були підручники, зошити, довідники, чернетки, письмове приладдя, до якого можна дотягнутися, не встаючи з місця. Для цього можна купити парту з полицями, учнівський стіл з шухлядами або тумбу. Також гарним рішенням буде повісити полицю над столом чи використовувати навісні шухляди. 
Помилка: замість спеціального столу використовувати звичайний письмовий або журнальний

Робимо кращий вибір

Що молодший школяр, то серйозніше потрібно підходити до вибору меблів для нього. Основне правило для зростаючого дитячого організму – меблювання має відповідати зросту. Так, щоб було зручно писати, тримати руки на столі, справлятися з мишкою від комп'ютера, зберігати правильну поставу, дивитися на книжки, зошити й монітор на потрібній відстані та під правильним кутом. Тому важливо аби висота столу відповідала потрібним параметрам. Зазвичай стільниця має бути на рівні кількох сантиметрів нижче за грудну лінію і для кожного зросту показник свій:

●    до 120 см не вище 52 см;
●    120-150 см не більше 61 см;
●    при зрості від 150 см уже можна підбирати стіл «доросліших» розмірів, висотою в 75 см.

Також не варто упускати, що бажано, щоб стільниця шкільного столу/парти могла мати нахил у 15 градусів, необхідний для збереження зору і постави.
Звісно, постійно купувати стіл для дитини, що росте, складно та дорого, а от забезпечити її столом-трансформером, простіше. Наприклад, стіл OLLY – або як ще кажуть «зростаюча парта», може змінювати висоту і нахил стільниці, що дає змогу його точно регулювати індивідуально під школяра.

Помилка: для школяра цілком підійде звичайне офісне крісло

Як правильно

Офісне крісло, як і дорослий стіл, також не підходить для школяра через відсутність потрібного функціоналу та невідповідності розмірів. Дитина повинна сидячи на стільці зігнути ноги в колінах під прямим кутом і тримати їх перпендикулярно підлозі. Якщо все вдалося – висота підходить. Також важливе й співвідношення столу зі стільцем – між стільницею та сидінням має бути відстань 20-30 см.
Але і це не все. Одна з головних відмінностей дитячого крісла, особливо для учнів молодших класів – відсутність підлокітників. Все це також з турботою про формування правильної постави. Також стілець повинен бути досить міцним та мати хороше зчеплення з покриттям підлоги. Часом фахівці рекомендують взагалі крісла без роликів, але якщо вони є, мають бути точно підібраними під покриття, щоб дитина не могла в ньому кататися.
Також добре приділити увагу спинці, яка має бути трохи зігнутою, анатомічно відповідати вигинам хребта. Чудовим варіантом для дитини може бути регульоване крісло серії CHAMPION GTS або POLLY GTS, а коли ваш школяр підросте, можна вже модель складнішу з розгорнутим функціоналом і підлокітниками, як-от GLORY GTP чи FIXY GTP.

Висновок

Продумане й комфортне робоче місце для школяра – запорука його успішності та здоров'я. Тому будьте гранично уважні, обираючи шкільні меблі. Вони мають підходити за зростом, бути зручними в експлуатації, не мати гострих кутів і деталей, що випирають. Окрему увагу приділіть матеріалам, з яких виготовляли меблі, щоб у них не містилися шкідливі речовини. Таким чином купівля шкільних меблів безпосередньо в офіційного виробника Новий Стиль гарантує, що матеріали і конструкція будуть надійними та відповідатимуть європейським стандартам якості.